ЭЄ ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ЭЄ ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ

IKARIAM
 
ΦόρουμLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2 (ΤΡΟΧΑΙΑ)

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
gp77

gp77


Αριθμός μηνυμάτων : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 05/01/2011

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2 (ΤΡΟΧΑΙΑ) Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2 (ΤΡΟΧΑΙΑ)   ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2 (ΤΡΟΧΑΙΑ) I_icon_minitimeΤετ Μαρ 30, 2011 8:44 pm

Αντιμετώπιση Τροχαίου Ατυχήματος

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος θα πρέπει να γίνουν κάποιες βασικές ενέργειες ώστε να εξασφαλισθεί η ασφάλεια της σκηνής και να γίνει δυνατή η συνέχιση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Οι ενέργειες αυτές μπορεί να γίνουν από μια οργανωμένη ομάδα διάσωσης με πλήθος μέσων ή από τον οδηγό ενός διερχόμενου οχήματος.
Ο αρωγός θα πρέπει να γνωρίζει πώς να αντιδράσει στον χώρο ενός τροχαίου
ατυχήματος. Η σειρά των ενεργειών που αναφέρονται παρακάτω δεν είναι πάντα η ίδια αλλά μπορεί να μεταβάλλεται με γνώμονα την ασφάλεια του αρωγού.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι πάντα η ατομική ασφάλεια.
Μόλις γίνει αντιληπτό ότι έχει συμβεί ένα ατύχημα, ο αρωγός θα πρέπει να χαμηλώσει αμέσως ταχύτητα, να ανάψει όλα τα φώτα στο όχημά του (πορείας, προβολείς, ομίχλης, αλάρμ)
και να σταθμεύσει το όχημά του στη δεξιά πλευρά του δρόμου, αφήνοντας λίγο χώρο για την κίνησή του μεταξύ του οχήματός του και του άκρου της οδού. Το ιδανικό είναι να
γίνει η στάθμευση περί τα 10 μέτρα πίσω από το σημείο του ατυχήματος.
Έπειτα θα πρέπει να διασφαλισθεί ο χώρος του ατυχήματος. Ο βασικός κίνδυνος προέρχεται αρχικά από την επερχόμενη κυκλοφορία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί προειδοποιητικό τρίγωνο, ώστε οι οδηγοί να γνωρίζουν εγκαίρως την ύπαρξη κάποιου κωλύματος και να επιβραδύνουν ομαλά, ώστε να περνούν με μικρή ταχύτητα από τον χώρο του ατυχήματος. Το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση 100 τουλάχιστον μέτρων από το σημείο του ατυχήματος. Αν μέσα στην απόσταση αυτή υπάρχει στροφή, το τρίγωνο θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν τη στροφή.
Αν ο δρόμος είναι διπλής κατευθύνσεως χωρίς νησίδα στη μέση θα πρέπει να τοποθετηθεί και δεύτερο τρίγωνο στο απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας, με τον ίδιο τρόπο. Το τρίγωνο τοποθετείται σε απόσταση 70 εκατοστών περίπου από το άκρο της οδού,ώστε να είναι εμφανές από τους οδηγούς των επερχόμενων οχημάτων.Αν είναι δυνατό, θα πρέπει να τοποθετηθεί και ένας άνθρωπος με ρούχα έντονου χρώματος στο σημείο του τριγώνου, ώστε να ειδοποιεί με σήματα τους οδηγούς για να μειώσουν ταχύτητα. Μόλις είναι δυνατό, θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, με πρώτη την Αστυνομία. Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνει όπως έχει περιγραφεί παραπάνω. Για να μπορέσει κανείς να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια θα πρέπει να έχει πυροσβεστήρα, φαρμακείο και (αν το ατύχημα συμβεί τη νύχτα) φακό. Με τον πυροσβεστήρα σβήνουμε τυχόν μικρές εστίες φωτιάς πριν από κάθε άλλη ενέργεια. Αν οι εστίες δεν μπορούν να ελεγχθούν με τον πυροσβεστήρα, προχωρούμε σε επείγοντα απεγκλωβισμό και αντιμετωπίζουμε το θύμα μακριά από το όχημα. Αν μπορέσουμε και σβήσουμε τις μικρές εστίες, θα πρέπει να μελετήσουμε για λίγο το αυτοκίνητο, ώστε να προσπαθήσουμε να πάρουμε πληροφορίας για το συμβάν, μέσω της κινηματικής του ατυχήματος. Αν δεν υπάρχει κανένας απολύτως μηχανισμός σοβαρής
κάκωσης ή οποιασδήποτε κάκωσης στην Σ.Σ., μπορούμε, αν αυτό είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική του επείγοντος απεγκλωβισμού για την απομάκρυνση του θύματος από το όχημα. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας αρωγός μόνος του δεν μπορεί να απεγκλωβίσει το θύμα από το αυτοκίνητο διατηρώντας ταυτόχρονα ακινητοποίηση της Σ.Σ. Για το λόγο αυτό, ο τραυματίας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί μέσα στο όχημα και να του παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες μέχρι να φθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια. Η τεχνική του επείγοντος απεγκλωβισμού ανήκει στην κατηγορία των τεχνικών διάσωσης από άμεσο κίνδυνο. Δεν «σέβεται» την τυχόν τραυματισμένη σπονδυλική στήλη, εφαρμόζεται εύκολα και ο Διασώστης μπορεί να μεταφέρει το θύμα γρήγορα και με ασφάλεια μακριά από το επικίνδυνο
σημείο. Συνεπώς, ο επείγων απεγκλωβισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπου το θύμα είναι σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της θέσης ή της κατάστασης του οχήματος.Για παράδειγμα, ο επείγων απεγκλωβισμός θα εφαρμοστεί στην περίπτωση όπου το αυτοκίνητο έχει πιάσει φωτιά, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί όταν ο τραυματίας φέρει άμεσα απειλητικούς για τη ζωή του τραυματισμούς, και ο χώρος του ατυχήματος είναι ασφαλής.
Ακολουθεί, η περιγραφή του επείγοντος απεγκλωβισμού :
Επείγων Απεγκλωβισμός
• Το αυτοκίνητο θεωρείται ότι είναι σταθεροποιημένο, έτσι ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί απότομα, παρασύροντας το Διασώστη.
• Ο Διασώστης ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου. Λύνει ή κόβει τη ζώνη ασφαλείας και απεγκλωβίζει τα πόδια του θύματος από τα πεντάλ.
• Ο Δ ιασώστης πιάνει το θύμα από τη μέση, τοποθετώντας ένα χέρι σε κάθε πλευρά του θύματος.Έτσι περιστρέφει το θύμα, ώστε η πλάτη του θύματος να «βλέπει» το άνοιγμα της πόρτας του οχήματος.
• Έπειτα ο Διασώστης γέρνει το θύμα προς τα πίσω, ώστε η πλάτη του θύματος να ακουμπήσει στο θώρακα του Διασώστη. Το κεφάλι του θύματος στηρίζεται στον ώμο του Διασώστη. Ο Διασώστης τότε πιάνει το θύμαμε τη λαβή Rautek και το απομακρύνει από το όχημα.

Η Ισχύουσα Νομοθεσία
Η ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα διαθέτει ελάχιστα άρθρα σχετικά με την παροχή βοήθειας σε πάσχοντα.
Άρθρο 288 Ποινικού Κώδικα
Παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψη
οφειλόμενης βοήθειας
1. Όποιος με πρόθεση ματαιώνει ή δυσχεραίνει την ενέργεια που είναι αναγκαία για να αποτραπεί ή να κατασταλεί ένας κίνδυνος που υπάρχει ή που επίκειται, τιμωρείται με φυλάκιση αν δεν συντρέχει περίπτωση αυστηρότερης τιμωρίας σύμφωνα με άλλη διάταξη.
2. Όποιος σε περίπτωση δυστυχήματος ή κοινού κινδύνου ή κοινής ανάγκης δεν προσφέρει τη βοήθεια που του ζητήθηκε και που μπορούσε να την προσφέρει, χωρίς ο ίδιος να διατρέξει ουσιώδη κίνδυνο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
Άρθρο 306 Ποινικού Κώδικα
Έκθεση
1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών β) το θάνατό του, επιβάλλεται τουλάχιστον έξι ετών.
Άρθρο 307 Ποινικού Κώδικα
Παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής
Όποιος με πρόθεση παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εγκύκλιος Υ4Α/οικ.107500 (ΦΕΚ 219/22.2.2007 τεύχος Β)
Χρήστης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή (ΑΕΑ)
Τον ΑΕΑ χειρίζεται οποιοσδήποτε Ανανήπτης έχει εκπαιδευτεί στη Β-ΚΑΑ και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό και εφαρμόζει τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Οποιοδήποτε άτομο που προσφέρει άμεση βοήθεια σε ένδειξη καλής θέλησης στο θύμα ΚΑ, με ή χωρίς της χρήση του ΑΕΑ, ακόμα και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θεωρείται ένοχο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 2 (ΤΡΟΧΑΙΑ)
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Πρώτες Βοήθειες
» ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ЭЄ ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ :: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ :: ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΜΑΔΑΣ ΕΨΙΛΟΝ-
Μετάβαση σε: